Bitwa na drobiowe smaki IV – eliminacje szkolne
W dn. 14 listopada br. w ZST w Lipnie odbyły się szkolne eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego stworzonego dla uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.
Czwarta edycja konkursu uzyskała nową formułę. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostanie wyłonionych 36 zespołów, które zmierzą się w trzech rundach eliminacyjnych. Wstępna selekcja uczestników będzie polegała na ocenie nadesłanych przepisów wraz ze zdjęciami przygotowanych potraw w ramach zgłoszenia konkursowego. Zwieńczeniem konkursu będzie Wielki Finał, w którym młodzi kucharze zawalczą o Puchar Bitwy na drobiowe smaki.
Stąd też do zmagań w eliminacjach szkolnych, które otworzyła Małgorzata Spisz – Dyrektor ZST w Lipnie, przystąpiły cztery drużyny.
Werdyktem Jury klasyfikacja eliminacji szkolnych wyglądała następująco:
– I miejsce – Jagielska Małgorzata (kl. I TŻS) i Kryska Wiktor (kl. II TŻE);
– II miejsce – Sikora Weronika i Gibczyńska Karolina (kl. III K);
– III miejsce – Mańska Kinga, Gracyk Zuzanna (kl. III OK);
– IV miejsce – Borucki Michał i Mamrzyńska Amelia (kl. III K).
Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy kolejnych sukcesów w zmaganiach kulinarnych. Pozostaje nam czekać z niecierpliwością na wyniki. O wyborze szkoły zaproszonej do Konkursu decyduje Komisja konkursowa, która dokonuje selekcji drużyn na podstawie przesłanych receptur i zdjęć potraw.
Koordynatorem przedsięwzięcia na terenie ZST w Lipnie jest zespół przedmiotowy nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.