Aktualności

Bitwa na drobiowe smaki IV – eliminacje szkolne

W dn. 14 listopada br. w ZST w Lipnie odbyły się szkolne eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego stworzonego dla uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym.

Czwarta edycja konkursu uzyskała nową formułę. Spośród nadesłanych zgłoszeń zostanie wyłonionych 36 zespołów, które zmierzą się w trzech rundach eliminacyjnych. Wstępna selekcja uczestników będzie polegała na ocenie nadesłanych przepisów wraz ze zdjęciami przygotowanych potraw w ramach zgłoszenia konkursowego. Zwieńczeniem konkursu będzie Wielki Finał, w którym młodzi kucharze zawalczą o Puchar Bitwy na drobiowe smaki.

Stąd też do zmagań w eliminacjach szkolnych, które otworzyła Małgorzata Spisz – Dyrektor ZST w Lipnie, przystąpiły cztery drużyny.

Werdyktem Jury klasyfikacja eliminacji szkolnych wyglądała następująco:

– I miejsce – Jagielska Małgorzata (kl. I TŻS) i Kryska Wiktor (kl. II TŻE);

– II miejsce – Sikora Weronika i Gibczyńska Karolina (kl. III K);

– III miejsce – Mańska Kinga, Gracyk Zuzanna (kl. III OK);

– IV miejsce – Borucki Michał i Mamrzyńska Amelia (kl. III K).

Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy kolejnych sukcesów w zmaganiach kulinarnych. Pozostaje nam czekać z niecierpliwością na wyniki. O wyborze szkoły zaproszonej do Konkursu decyduje Komisja konkursowa, która dokonuje selekcji drużyn na podstawie przesłanych receptur i zdjęć potraw.

Koordynatorem przedsięwzięcia na terenie ZST w Lipnie jest zespół przedmiotowy nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *